Hästtäcken

Här finns fina hästtäcke för alla hästar i från flertalet kända varumärken. Vi erbjuder allt i från flugtäcke, regntäcke, utetäcke, skrittmaskinstäcke, stalltäcke, fleecetäcke, ridtäcke, övergångstäcke till härliga vintertäcke till era hästar. Idag erbjuder vi ett brett sortiment av hästtäcken i olika prisklasser från olika varumärken. Notera att visa hästtäcke är beställningsvara och har därför 5 dagars längre leveranstid än de hästtäcken som finns på lager. Det finns mängder med olika hästtäcken och om du är osäker på vad du skall välja till din häst så finns det en bra komplett guide om hästtäcken.

Guide: Att välja rätt hästtäcke

Det finns väldigt många olika typer av täcke till häst som du ser ovan och här nedan. Det är inte alltid lätt att välja rätt hästtäcke. Inte bara efter väder och tillfälle utan även vilken tillverkare, modell och prisklass. Alla hästtäcken som du hittar via oss är produkter som vi rekommenderar och kan stå för att dem är bra. Vi har testat, känt och klämt på närmre hundratals olika täcken genom åren.

Trots våra rekommendationer så skall man vara medveten om att det finns inte ett täcke som är bäst och passar alla hästar. Hästar är olika till formen precis som vi människor. Storlek är en sak och du kan få täcket i princip alla storlekar. Däremot så finns det modeller som har bättre passform för tunnare modeller av halvblods hästar och de modeller som passar grövre modeller på hästar.

Passform

Som vi nämnde ovan så är där inte en passform eller modell som passar alla hästar. Däremot så finns det märken och modeller som står för kvalitét och där de testats och visat sig vara bäst. Passformen är individuellt men man kan dela in det i olika kategorier: En nätt/lättare typ av häst, normalhästen och den grövre hästen, framförallt är den största skillnaden vid bogen. Olika modeller från olika tillverkare har tightare eller mer utrymme i bogen. När du klickar dig in för att läsa mer om ett hästtäcke så kommer du att finna information om vilken typ av häst som täcket passar på. De flesta modellerna är utformade för den modell halvblod vi har i Sverige.

Att mäta storleken på hästtäcke

När man mäter storleken på hästtäcken i Sverige så gör man det från där manen börjar till där svansen början. Det vanligaste är att måtten på täckena är angivet i CM och bland de vanligare storlekarna så finns: 125 cm, 135 cm, 145 cm och 155 cm. Varav 145 cm och 155 cm är det vanligaste för storhäst.

Ta ett måttband och lägg på hästen där manen börjar till svansens början, läs sedan av det och avrunda uppåt. Har du inte tillgång till ett måttband så kan du använda ett balsnöre och göra som ovan, mät sedan balsnöret mot en tumstock eller ett annat täcke i stallet.

När skall man ha täcke på sin häst?

Denna fråga är ganska vanlig och det råder vild debatt på internet och andra medier. Vissa tycker att hästarna aldrig behöver täcke för dem klarar sig, det gör dem ju i naturen. Medan andra tycker man alltid skall ha täcke på sin häst. Vad som är rätt eller fel är individuellt, det är egentligen fel att kalla något ”rätt eller fel” utan vi tycker man skall anpassa sig efter sin egen häst och vad den behöver. Detta är vår åsikt och vi tycker att man skall täcka sin häst vid behov.

Hästar som rids mår inte bra att frysa om ryggen, framförallt i samband med nederbörd. Om det ständigt regnar, blåser och är kallt hur skall hästen då hålla värmen? Den kommer slösa energi(dvs hull) på att hålla sig varm och spänna sig(kan få ont i ryggen och annan muskulatur). Håll din häst torr och behagligt varm efter väder och temperatur så kommer den enligt oss må bättre. Använd din egen hand och känn in under täcket, är hästen svettig? Då har du ett för varmt täcke på den. Känns den behagligt lagom? Då är det lagom. Känns hästen fortfarande kall? Då behöver du ett varmare täcke. Man kan inte lyssna på vad kompisens häst har, för det betyder inte att det är rätt för din häst. Lyssna, känn och se med ögonen på hästen framför dig – där hittar du det bästa svaret!

Olika typer

Det finns flera olika typer av hästtäcken på marknaden idag. Man brukar dela in dem efter ändamålet och här kommer de vanligaste. Klicka dig in på underkategorierna för respektive typ för att läsa mer om dem och endast se täcken filtrerade efter den typen. Såklart också så kommer du hitta bäst i test för varje typ.

 • Regntäcke

  Ett regntäcke är precis vad det låter som. Ett hästtäcke som skyddar din häst från att bli blöt när det regnar ute. Ett regntäcke är utan foder(undantag finns med fleecefodrade eller exempelvis endast 30g fyllning).
  Läs mer om regntäcke.

 • Övergångstäcke

  Övergångstäcket kallas många olika saker och det är ganska många som faller härunder. Man kan säga att bland övergångstäckena så finns dem man har på hästen under varmare perioden av våren och hösten. Kanske till och med kallare sommardagar/nätter med mycket nederbörd om man har en klippt eller känslig häst.
  Läs mer om övergångstäcke.

 • Vintertäcke

  För de kalla årstiderna är vintertäcke de vanligaste. Här finns hästtäckena som har mest fyllning och ser till att din häst är både varm, torr och gosig under vinterns kalla och blöta dagar.
  Läs mer om vintertäcke.

Bra att veta om kvalitét

Hästar är stora och starka djur. Det är endast de hållbaraste materialen som kan hålla sig intakta när hästen rör sig fritt i hagen. När det gäller hästtäcken så får man ofta vad man betalar för, men även täcken producerade av de bästa materialen har stora prisskillnader så jämför innan du beställer.

Hästar som biter sönder täckena

Det finns, ursäkta ordvalet, banditer till hästar som biter och drar i hagkompisens hästtäcken. Vill det sig illa nog så kommer täcket att gå i sönder. Vanligast är detta bland unghästar men det finns även äldre hästar som gillar att bita sönder täcken. Även om det är ovanligare så förekommer det även att hästen själv biter i sönder sitt eget täcke, ofta för att den inte trivs med det eller är för varm – men ibland även för att jävlas rent ut sagt. Man kan smörja på tabasco eller något annat som får hästarna att tänka en gång extra innan dem gör det nästa gång, gammalt husmorsknep som är väldigt effektivt.