Schabrak

Här hittar du dem bästa schabraken som vi har valt ut. Schabrak både för tävling, träning och olika discipliner som är noggrant utvalda efter kvalitet och funktionalitet. Vad är egentligen ett bra schabrak? För oss är det främst kvaliteten och även utseendet. Såklart fyller schabrak en stötdämpande funktion också samt hjälper sadeln att ligga på plats. Matcha din häst i snygga outfits med schabrak som utgångspunkten!

Guide: Val av schabrak

Det finns mängder av olika sadelunderlag där det vanligaste idag är ett schabrak. Även vojlock är ganska populärt där den stora skillnaden är att vojlocken följer sadelns utformning medans ett schabrak är mer fyrkantigt och fortsätter ner under sadeln längs sidorna på hästen.

Frågan är vad som är viktigast för just dig; är det priset eller funktionen? Olika schabrak har olika funktioner och oftast så får man lite vad man betalar för när det kommer till kvalitet på material och själva schabraket.

Bästa köpet

Bästa köpet är individuellt, det styrs av vad du anser vara viktigt. Vår betygsättning av schabrak går därför huvudsakligen efter kvaliteten och passformen. Här hittar du produkter i tre olika prisklasser: Lyx, Mellan och Budget – det finns bra rekommendationer i varje kategori.

Schabrakets passform

Man kan tycka schabrak som schabrak kanske men det är inte helt sant. Passformen är viktig även här. Börjar vi med sett till din sadel så styrs tjockleken av schabrak du kan använda efter hur mycket plats din sadel lämnar. Din sadel kan nämligen bli för trång och klämma om schabraket är för tjockt och där inte finns utrymmer för det under sadeln. Viktigt är också att se till att schabraket kan lämna fritt över manken, så det inte ligger och trycker. När du har sadlat så dra upp schabraket i kanalen på sadeln framtill så att manken är fri.

Olika modeller på schabrak

Precis som det mesta inom hästutrustning så är schabraken indelade i hoppning, dressyr och allround. Hoppning och allround är oftast samma sak, men inbland skiljer även dem lite i utseendet.

  • Hoppschabrak
    Schabrak som är skurna efter hoppsadlar. Man kan tänka sig att schabraket följer utseendet på en hoppsadel.
  • Dressyrschabrak
    Ett dressyrschabrak är skuret efter dressyrsadeln, ser mer rakt ut i modellen.
  • Allroundschabrak
    Allroundschabraket är ett mellanting mellan dressyr– och hoppschabraket. Funkar till både hoppsadel och dressyrsadel.

Storlekar

Storlekarna är vanligtvis pony eller full. Men det finns även schabrak som anger storleken i engelsk tum dvs ″ samma som sadlarna. Detta är vanligast förekommande på schabrak som man designar själv, exempelvis Cristina sport schabrak.